top of page
Yazarın fotoğrafıYunus ERÇİKLİ

Tiktok’a 18 Yaş Sınırlaması

Sosyal medya platformu olan TikTok, maruz kaldığı eleştirileri azaltabilmek adına, çocukların uygulamada geçirdikleri süreyi azaltmak için yeni bir özellik geliştirdi. Tiktok 18 yaş sınırı getirecek mi?




Yapım şirketi, 18 yaşın altındaki kullanıcılara günlük kullanım süresini bir saatlik ekran süresi ile sınırlandıracağını duyurdu. Şirketin Güven ve Güvenlik Başkanı Cormac Keenan, bir blog yazısında belirttiği üzere; "60 dakikalık sınıra ulaşılırsa, gençlerden izlemeye devam etmek için bir şifre girmeleri istenecek ve bu süreyi uzatmak için aktif bir karar vermeleri gerekecek" dedi.


13 yaşın altındaki ziyaretçile için ise; bir saatin bitiminden sonra, bir ebeveyn veya vasinin 30 dakikalık ek kullanım süresine izin vermek için bir şifre onayı vermesi gerekecek. Ayrıca Tiktok yaş sınırı kaldırma özelliğini hiçbir şekilde kullanıma sunmayacak.


TikTok, aşırı derecede bağımlılık yaratan algoritması dolayısıyla şiddetli eleştirilere maruz kalıyor. Çocuk psikologları ve aktivistlerin platformu "kokaine" benzetmesi üzerine, eleştirilerde TikTok'un yeterince önlem almadığına dikkat çekiyor.


Tiktok gençlere 3 dakikada bir zararlı içerikle karşılaştırıyor.


Dijital Nefretle Mücadele Merkezi Başkanı Imran Ahmed, Tiktok'un bağımlılık yapan algoritmasının yanı sıra gençler için tehlikeli içerikler içerdiğini düşünüyor. Euronewes'e açıklama yapan Ahmed, "Bu önlem, memnuniyetle karşılanmakla birlikte, ciddi bir yaranın üzerindeki yara bandıdır" dedi.


13 yaşındaki bir kullanıcının sadece iki buçuk dakikada tiktokta kendine yeni bir hesap açabildiğine dikkat çeken Ahmed, asıl ciddi problemin, platformun bu çocuklara yönelttiği "kendine zarar vermeye yönelten" videoların psikolojileri üzerinde yarattığı etki olduğunu belirtti. Merkezin son raporuna göre, yeme bozukluğu olan 13 yaşındaki çocukların davranışlarını taklit eden test hesaplarına her 39 saniyede bir zararlı içerik sunuldu.

Tiktok'un Avrupa genelinde 150 milyondan fazla kullanıcısını olduğu için bölgede iki veri merkezi daha açmayı planladığı göz önünde bulundurulduğunda, platformla ilgili inceleme talepleri artıyor.


Çin’deki Tiktokla Batı’daki Tiktok çok farklı.


Çinli ByteDance şirketinin sahibi olduğu TikTok, Çin'de Douyin adıyla tanınıyor ve çocuklara Batı'da mevcut olandan çok farklı bir deneyim sunuyor. 14 yaşından küçük kullanıcılar için günlük kullanımı 40 dakika ile sınırlı ve akşam 10.00 ile sabah 6.00 saatleri arasında çocukların erişimine tamamen kapalı.

Ahmed'e göre bu durum Batı'daki yasa belirleyicilere bir uyarı olmalı: "Bu bize bir mesaj gönderiyor. Çin tehlikeli bir platform ihraç ettiğini biliyor. Algoritmalarının çocuklara zarar verebileceğini biliyor. Bunu yapmayı seçiyor."


Çocukları çevrimiçi zararlardan nasıl koruyabiliriz?


Psikolog ve Internet Matters (Internet Önemlidir) adlı sivil toplum kuruluşu temsilcisi Dr. Linda Papadopoulos'a göre, genç nesillerin çevrimiçi dünyayanın içine doğduklarını ve ebeveynlerin genellikle bir şeylere yetişme telaşı içinde olduklarını kabul etmemiz gerekiyor.

"Bir telefonu teslim etmek, tüm dünyaya erişim vermek gibidir, değil mi? Çocuğunuzun bir rehberlik hissi olmadan sokakta yürümesine izin vermezsiniz. Burada da rehberliğe ihtiyaçları var" diye görüş bildiren Papadopoulos, ebeveynlerin platformları tanıyarak anlamaya çalışmalarının ve çocuklarıyla yolda buluşmalarının faydalı olacağına inanıyor.

13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page