top of page
  • Yazarın fotoğrafıYunus ERÇİKLİ

Whatsapp Business Nedir?

WhatsApp, sadece kişisel iletişim için değil aynı zamanda firmaların da müşterileri ile iletişim kurmasını sağlamaya başladı. Birçok işletme, canlı destek hattı için WhatsApp’ı tercih ediyor. WhatsApp’ı kullanan işletmeler, kendisi ile iletişime geçen potansiyel müşteriler ile web siteden ayrılsalar dahi iletişim kurabildikleri için sitede yer alan canlı destek hattından çok daha kullanışlı.


Günümüz mesajlaşma uygulamaları arasında pazar lideri olan WhatsApp, 2 milyarın üzerinde kullanıcı sayısı ile dev bir iletişim firmasıdır. 19 milyar dolar gibi ciddi bir rakamla Facebook tarafından alınmasına rağmen eski sahiplerini pişman edecek bir büyüklüğe ulaşmıştır. İşletmeler için de WhatsApp kullanımı bir seçenekten çok bir zorunluluk haline gelmeye başladı.




WhatsApp Business

Logosu dahi farklı olan WhatsApp Business, tamamen işletmeleri odak noktasına alan ve bu konuda fark yaratan bir uygulamadır. Küçük işletmeler için potansiyel müşteriler ile iletişim kurmak adına büyük bir fayda sağlar.


WhatsApp Business ücretsiz bir şekilde sunulmakta olup, tarayıcı üzerinden de kullanılabilir.


WhatsApp ve WhatsApp Business Arasındaki Fark Nedir?

Standart WhatsApp ile birlikte WhatsApp Business farklı hesap türleridir. Aynı telefon üzerinde iki farklı hesabı da sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Ama farklı telefon numaralarına bağlı olması gerekir.


WhatsApp Business ile birlikte işletme profil fotoğrafı, çalışma saatleri, web site adresi ve işletmenin fiziki adresi eklenebilir. WhatsApp Business için ayırt edici en önemli özelliklerden biri, ürün kataloğu özelliğidir. Bu sayede, ürünlerinizi WhatsApp Business üzerinden sergileyebilir ve ürünler hakkında detaylı bilgi verebilirsiniz. Ürün görselleri, fiyatı ve web siteye bağlantı eklenebilir.


WhatsApp Business tarafından sunulan iş araçları

Etiketlerden Faydalanın: WhatsApp Business sayesinde kişilere etiket verebilirsiniz. Etiketlendirme işlemi ile birlikte görüşmeleri çok daha sağlıklı bir şekilde yönetebilir ve dönüşüm oranlarını artırabilirsiniz. En sık kullanılan etiketler arasında; yeni müşteri, şikayetler, acil sipariş, sadık müşteri gibi etiketler yer almaktadır. Görüşmelerin takibi esnasında önceliklendirme için çok kullanışlı bir yöntemdir.


Kısa Bağlantı ve QR Kod: İşletme hesabınız ile birlikte direkt sohbet oluşturmak için kullanılan araçlardır. QR kodunuzu okutan bir müşteri direkt olarak işletmeniz ile sohbete başlayabilir.


Yayınlar: Birçok işletme tek tek ilgilenemeyecek kadar fazla müşteriye sahiptir. Müşterilerin hepsine toplu mesaj göndermek için kullanılırlar. Bülten aboneliği ya da SMS aboneliğine benzer bir sistemde çalışır. WhatsApp Business ile birlikte tek seferde maksimum alıcı sayısı 256 kişidir.


Otomatik Mesajlar: WhatsApp Business’ın en fazla kullanılan özelliklerinden biri otomatik mesajlardır. 3 farklı otomatik mesaj tipi bulunmaktadır. Bunlar;


Karşılama Mesajları: Sohbete başlamak isteyen potansiyel müşteriye ilk iletilen mesajdır. Karşılama mesajları sayesinde, otomatik bir şekilde potansiyel müşteri ile ilk kontak sağlanmış olur. Görüşmenin devamı için ilk kontağın otomatik ve hızlı bir şekilde sağlanıyor olması önemlidir.


Uzakta Mesajları: İşletmenin mesai saatleri dışında ya da resmi tatillerde gelen mesajlar için kullanılır. Bilgilendirme mesajıdır. “İşletmemiz Pazartesi 08:00 itibariyle hizmet vermeye devam edecektir. Sizinle en kısa sürede iletişime geçeceğiz.” gibi bir uzakta mesajı, potansiyel müşterinin yanıtsız bırakılmaması adına çok önemlidir.


Hızlı Yanıtlar: Kayıt altına aldığınız hızlı yanıtları temsil eder. Örneğin; “Siparişler en geç 24 saat içerisinde kargoya verilir.” çok kullanılan bir hızlı yanıt türüdür. Sık sorulan sorular için bu tarz hızlı kayıtlar oluşturulmalıdır.


WhatsApp Business Hesabı Nasıl Açılır?

Google Play Store’dan ya da App Store üzerinden WhatsApp Business uygulamasını telefonunuza indirin ve yükleme işlemini gerçekleştirin. Uygulamayı tamamen ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz. Uygulamayı kullanmaya başladıktan sonra da ekstra bir ücret ödemenize gerek yoktur.


İndirin ve Kurun

Uygulamanın kurulumu sonlandıktan sonra giriş yapın ve “Kabul Et ve Devam Et” butonuna tıklayarak sıralı adımları takip etmeye başlayın.


İletişim Bilgilerinizi Girin

Bu adım ile birlikte WhatsApp Business hesabınız için kullanacağınız telefon numarasını girmeniz gerekir. Kişisel WhatsApp hesabınızda kullandığınız numarayı kullanamazsınız. İşletme için kullandığınız bir numarayı girmelisiniz.


OTP ile Doğrulama

Girdiğiniz numaranın size ait olduğunu doğrulamanız gerekir. Bunun için OTP ile doğrulama gerçekleştirilmelidir. Yani, gönderilen tek kullanımlık şifre ile birlikte numara doğrulama işlemi yapılmış olur.


İşletmenin Adını ve Türünü Belirtin

“Profilinizi Oluşturun” penceresi ile birlikte işletmenizin adını ve türünü girmeniz gerekir. Sonrasında ileri butonu ile birlikte devam edebilirsiniz.


Müşterilerle İletişim Kurmak İçin Özellikleri Keşfedin

Bu adım ile birlikte, potansiyel müşterileriniz ile iletişim kurmak için kullanabileceğiniz araçları görebilirsiniz. Yukarıda yer alan WhatsApp Business iş araçları bölümünde detaylı bir şekilde değinildi.

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page