top of page
  • Yazarın fotoğrafıYunus ERÇİKLİ

Sesli Aramaların Seo'ya Etkisi

Google, 2018 yılının sonuna doğru Google Asistan'ı faliyete alarak sesli komutla çalışan araçların rekabetine katılmış oldu. Asistan özelliği, günlük yaşantımızda yapılacak işlerimizin anımsatıcısı, cihazımızda arama yaparken sesli komut desteği sunması gibi günlük yaşantımızı kolaylaştıracak çeşitli özellikler sunuyor. Cihaza; "Hey Google veya Okey Google" diyerek sesli aramanızı talebini başlatmış oluyorsunuz. Yapılan araştırma sonuçlarına göre, 2020 yılında internet üzerinde yapılan aramaların %33'ü sesli olarak yapıldı. Sesli arama sonucu ile kullanıcılar siteler arasında arayış yapmak zorunda kalmadan, yaptığı aramaya en uygun sonucu elde ediyor. Durum böyle olunca SEO algoritmalarına, sesli arama özelliği optimizasyonunu eklemek de kaçınılmaz oluyor.


Sesli Arama Nedir?


Temelinde, kullanıcılara cihazları üzerinden yazarak değil de konuşarak kaynak araması yapmalarını sağlar. Gelişmiş ses tanıma teknolojileri sayesinde kullanıcının ne söylediğini anlayarak, arama sonuçlarını yine sözlü şekilde kullanıcıya sunar. Google Asistan gibi Microsoft Cortana'sı, Amazon'un Alexa'sı sesli arama yetenekleri ile bu hizmeti sunar. Unutmayın her ne kadar belirli cihazlar sesli aramalar için optimize edilebilir gibi görünse de markalar, web sitelerini de sesli arama için optimize edebilir konumdadır. Örneğin; Alexa üzerinden yapılan sesli bir arama, Spotify'da müzik, podcast aramasını sorunsuz şekilde yapabilir. Bu da aslında markaların arayüzlerini nasıl sesli aramalara uyumlu hale getirebileceğinin bir göstergesi.


Sesli Arama Optimizasyonu Nasıl Yapılır?


Sesli arama optimizasyonu ‘nu bütün ayarlarımızı sil baştan değiştirmek yerine ufak tefek değişikliklerle de sağlayabiliriz. Bunun için henüz çok geç olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Kullanıcıların yapacağı sesli aramaların günlük konuşma diliyle yapılacağını unutmamakta fayda var. Dolayısıyla uzun kuyruklu anahtar kelimeler daha fazla önem kazanmakta. Sitenizin hedef kitlesini baz alarak, yapılabilecek sesli arama sorularını belirlemek için düşünmeye başlamalısınız. Bu aşamada kullanabileceğiniz bazı araçlar mevcut. Bu araçlar, sesli arama optimizasyonu için olası kelime gruplarını size sunmakta, tek yapmanız gereken aralarından seçerek sitenizin içeriğine dahil etmeniz. Bu konuda çeşitli analizleri sağlayabilmek adına sesli arama özelliğini oldukça fazla önemseyen Google‘nin, yakında Search Console aracına yeni özellikler getireceğini tahmin ediyoruz.


Uzun kuyruklu anahtar kelimelere ve kilit sorulara dikkat ettiğiniz içeriklerinizin sitenizin ilk sayfasında yer almasında büyük fayda var. Bunun yanı sıra sesli aramaların çoğunun, mobil cihazlardan yapıldığını ve dolayısıyla sitenizin mobil uyumlu olması gerektiğini unutmayın. Sıralamanızı etkileyecek en önemli faktörlerden biri kullanıcı deneyimidir ve mobil uyumlu olmayan bir sitenin etkili bir kullanıcı deneyimi sunması ihtimali oldukça düşüktür. Bunların dışında mikro veriler, şema, zengin snippetler gibi faktörlere de önem gösterildiği takdirde sesli aramalarda başarılı olmanın çok daha kolay olacağını söyleyebiliriz.


Sesli Aramanın Arama Sonuçlarına Etkisi


Sesli aramalar ile kullanıcı deneyimi daha da gelişecek. Başta da dile getirdiğimiz gibi, istatistiklerde sesli arama kullanımlarında, hep bir artış öngörülmekte. Google da bu artış ile sesli arama optimizasyonu konusuna bir hayli önem vermekte. Bu sebeple, doğru bir optimizasyon, iyi bir kullanıcı deneyimi ile sesli aramalarda öne çıkan site, sizin siteniz olabilir. Bilinmesi gereken en önemli hususlardan biri de sesli arama optimizasyonu ile yazarak arama optimizasyonunun aynı şeyler olmadığıdır. Dolayısıyla yazarak sorguda uygulanan stratejiler, sesli aramalarda etkisiz kalabilmektedir.

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page