top of page
  • Yazarın fotoğrafıYunus ERÇİKLİ

Backlink Nedir?

Backlink, mevcut internet sitesinden diğer bir internet sitesine trafik yönlendirmek üzere sayfa içeriğinde URL, görsel ve metin ögelerinin kullanılmasıyla oluşturulan köprü bağlantılardır. Backlinkler; dijital mecrada harici bağlantı, geri bağlantı ya da dış bağlantı olarak da anılır. İnternet sitesini ziyaret eden kullanıcılara ve arama motorlarına, bulunulan sayfanın içeriğiyle ilgili kapsamlı kaynak sunduğunu gösterir. Web sayfasının ziyaretçi trafiğinin yanı sıra otorite ve güven konularına sağladığı katkı bakımından, SEO teknikleri arasında önemi azımsamaktır. Köprü oluşturulan sayfanın popülerliği ve kalitesi hakkında arama motorlarına sinyaller gönderen geri bağlantılar, doğru bir strateji uygulanarak yönlendirme yapılan web sayfasının arama motoru sıralamasına olumlu etki eder.



Backlink Neden Alınır?


SEO teknikleri dijital pazarlamanın unsurları arasında önemli bir rol oynar. SEO uygulamaları site içi ve site dışı olmak üzere iki aşamada incelenir. İç optimizasyon işlemleri uygulanan bir web sitesinin arama motorlarında istediği konuma gelmesi ve organik kullanıcı trafiği elde etmesi için yapılan site dışı SEO tekniklerinin en kritik aşaması backlink alma sürecidir.


Geri bağlantıyla oluşturacağınız stratejik link inşası ve internet sitenize sağlayacağı faydalar:


  • SERP Konumunu Geliştirir: Doğru geri bağlantılar alınarak yapılan link inşası sayesinde, backlink veren internet sitelerinden size ait olan siteye direk geçiş olacağından, aranan anahtar kelimelerde siteniz arama motorunda üst sıralara yükselir.

  • İtibarı Güçlendirir: Web sitenizin içeriğiyle alakalı ve yüksek otorite sahibi ortamlardan edineceğiniz dış bağlantılar hem internet kullanıcıları hem de arama motorlarının gözünde sitenizin güvenilirlik algısını ve popülaritesini artıracaktır.

  • İndekslenme Hızını Artırır: Arama motoru algoritması, güvenilir siteleri sürekli tarar ve sayfalardan yapılan link uzantılarını izleyerek yeni siteler keşfeder. Backlinkler aracılığıyla sitenize daha kolay erişen arama motoru botları, sayfalarınızı dizinlerine daha hızlı dahil eder.

  • Ziyaretçi Çeker: Etki alanı geniş, tanınmış ve web sitenizin içeriğiyle alakalı kaliteli sitelerden backlink almak, bu siteleri ziyaret eden alışılmış kitleden kendi web sitenize ziyaretçi çekme konusunda faydalı olacaktır.

  • Sayfanızın İçeriğine Kalite Katar: Köprü kurulan sayfa URL’sini Google, Bing ve Yandex gibi çokça tercih edilen arama motorlarıyla tanıştıran backlinkler, taranan sayfanın içeriği ve aranan anahtar kelime listeleme konusunda da arama motorlarına güçlü sinyaller iletir.

  • Kısaca anlatmak gerekirse, backlink; SEO için mutlaka önem verilmesi gereken önemli konu başlıklarından bir tanesidir.




Backlink Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Backlink alırken gerekli teknik ve kurallara uyulmadığı takdirde yapılan çalışma yarara değil zarara sebebiyet verebilir. En önemli kural mümkün olduğunca doğal linkler edinmeye dikkat etmek, bu mümkün değilse bile doğal gözükmeye çalışmak gerekiyor. Aynı zamanda kesinlikle kendi sitenizle paralel içerikler üreten sitelerden backlink almaya özen göstermelisiniz. Bazı siteler alakasız sitelere sadece yapabildikleri için ve tıklanmayacağını bile bile backlink atayabiliyor. Fakat backlinklerin gerçekten işe yaraması için kullanıcılar tarafından tıklanabilecek backlink çalışmaları daha önemli bir hal alıyor. Bunun yanı sıra web siteniz için mucizeler yaratacağını iddia eden backlink paketleri de yer almaktadır. Bazen anlamsız bazen de makul backlink fiyatları sunan bu paketler, kesinlikle uzak durulması gereken backlinler arasında yer alıyor. Çünkü oluşturabilecekleri tek mucize Google’ın sitenizden hoşlanmamasını sebep oluyor. Bu paketlerin her biri spam backlink çalışmaları diyebileceğimiz için web sitelerine ciddi zararlar verebiliyor. Aynı zamanda çok fazla tıklanmayan sitelerden de backlink almamalısınız. Bu yüzden bir siteden backlink almadan önce o siteyi detaylı bir şekilde analiz etmeli ve uygunluğu kontrol edilmelidir. Kendi sitenizle ne kadar paralel ve kaliteli bir siteden backlink oluşturursanız o kadar çok fayda sağlar.


Backlink Nasıl Alınır?

Link almanın yolları;


En önemli backlink, sizin müdahaleniz olmadan başkası tarafından beğenilerek backlink yapılmasıdır. Aksi taktirde kendi müdahalenizle backlink oluşturmak bazı sıkıntılar sorunlar oluşturabilir. Mesela en muhtemel sorunlardan biri spam olarak imgelenme ihtimali olmasıdır. Arama motorları, her gün sitelere verilen linkler için analiz kriterlerini değiştirmektedir. Bu yüzden, ilerleyen zamanlarda internet sitenize başka bir sitedeki link aracılığıyla gelen kullanıcıların davranışları aşırı önem arz etmektedir. Kullanıcıların yalnızca sitenize giriş yapması yeterli değildir. Sitede geçirdiği süre, başka sayfaları ziyaret edip etmediği konuları da büyük ölçüde önemlidir.

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page