top of page
  • Yazarın fotoğrafıYunus ERÇİKLİ

Metaverse Nedir?

Hayal dünyasının içinde yaşamak kavramının inşasının önemli adımlarından biri olan Metaverse, teknolojik gelişmelerin hayatımıza kattığı en heyecan verici değişimlerin başında yer alıyor. Son zamanlarda adını heryerde duyduğumuz Metaverse kavramı; yeni bir evrenin yaratılışına tanık olmamız anlamına geliyor. “Meta” ve “Universe” kelimelerinin birleşimiyle oluşan bu kavram, “Meta evren” anlamına gelmektedir. Fiziksel çabayı en aza indirerek dilediğimiz aktivitelere bir gözlükle ya da başka bir takım materyallerle sanal evren üzerinden katılmamızı sağlar. Metaverse kavramı ilk olarak 1992'de Neal Stephenson tarafından yazılan Snow Crash adındaki bilim kurgu romanında karşımıza çıktı. Fiziksel gerçekliği taklit eden, iyileştiren, artıran ve bağlayan her şeyi kapsayan bir üç boyutlu sanal bir dünyaya değinmek için kullandı. Metaverse kavramı Tron Efsanesi, Ready Player One ve The Matrix filmlerinde ele alındı. Basitçe açıklamak gerekirse; Metaverse, gerçek dünyaya paralel olan bir dijital evrendir. Farklı yaratıcı tasarımlar barındırabilir ya da tamamen aynı ama kişilerin isteğine göre tasarlanabilir.


Kendiliğinden oluşan doğası göz önünde bulundurulduğunda, Metaverse'ün kendini nasıl göstereceğine dair birçok farklı görüş ve hatta Metaverse'ün zaten mevcut olduğu hakkında tartışmalar görülüyor. En idealist anlatımlara göre; Metaverse, gerçek dünyaya benzer deneyimler sunan ve gelişmiş yeteneklere sahip olma potansiyeli sağlayan, sanal evrende geçen bir dünyadır. Başka bir deyişle, Metaverse kullanıcıları sanal bir dünyada fiziksel olarak etkileşim kurmak için karmaşık yapıdaki hareket takibi sağlayan makineler ve sanal gerçeklik kulaklıklarıyla burada kendi seçtiğiniz sanal bir avatarın şeklini alır, oyunlar oynar ve anonim hayatlar yaşar. Geleneksel olarak gerçek dünyadaki nadir, değerli ve tarihi niteliklerine sahip, kullanıcıya ait dijital ürünlerin varlığı, Metaverse'ün zaten bizimle olduğunu kanıtılar niteliktedir. Bazı kullanıcılar Metaverse'ün bireysel olan sosyal platformlarda, video oyunlarında ve daha fazlasında yaşadığımız dijital yaşamları oluşturan insan ilişkilerinde, hislerinde ve deneyimlerinde var olduğunu düşünüyor.




Metaverse Ne Kadar Uzak?


Metaverse hala biraz uzakta görünüyor ama temelleri günümüzde inşa ediliyor. Mark Zuckerberg’e göre önümüzdeki 5-10 yıl içinde ana akım teknolojilerinin başında gelecek. 10 yıl içerisinde Metaverse, yaklaşık bir milyar insana ulaşacak. Yüz milyarlarca dolarlık dijital ticaret ağını oluşturacak. Milyonlarca yaratıcı ve geliştirici için işleri destekleyeceği düşünülüyor.


Metaverse Hangi İş Fırsatlarını Doğuracak?



  • Metaverse’te birçok farklı türde içerik üreticileri yer alacaktır;

  • Dijital nesneler tasarlayan yaratıcılar.

  • Hizmet ve deneyimler sunan içerik üreticileri.

  • Oyun şirketlerinin bugün yaptığı gibi, yeni dünyaları inşa eden yaratıcılar.

  • İşletmeler dijital alanlar ve dünyalar oluşturabilecek düzeyde olacak. Fiziksel ve dijital dünyayı bağlayacak ürünlerin yanı sıra; hizmet ve deneyimler satabilecek, kullanıcıların ürettiklerini bulmasını sağlamak amacıyla gelişen reklam organlarını kullanabilecek.




Metaverse Ekonomisi


Tek bir kullanıcı tarafından kontrol edilmeyen, paylaşılan ağlar olarak blok zincirleri kabul edilebilir. Bu geleneksel ağlara kıyasla şeffaflık ve birleştirilebilirlik açısından doğal avantajlara sahip olacaktır. Bir blok zincirinde, geliştirilen yeni oyun projelerinden, merkeziyetsiz finans (DeFi) protokollerine; NFT sanat koleksiyonlarına kadar her şey, temel bir ağda birbirine bağlanır. Bu da Metaverse için gerekli özellikleri bulunduran kanıtlanmış ekonomik modeller üzerinde sorunsuz içerik aktarımlarına ve hızlı yinelemelere izin verir. Metaverse dünyasında Fintech'ler (Finansal Teknoloji) önemli bir role sahip olacak. Metaverse'in finansal işlemler de dahil olmak üzere kişisel ve ticari etkileşimler için önemli bir dijital platform olması bekleniyor. Bu yeni ortamı mümkün olduğunca gerçekçi ve sürükleyici hale getirmek amacıyla finans ve işlemleri yönetme becerisi kritik bir hal alacak.



Pandemiyle birlikte insanlar her zamankinden daha fazla dijital dünyaya girmeye ve sanal dünyada paralar harcamaya teşvik etti. Bunun sonucunda da, fintechler dünya çapında kabul edilmeye başladı. Metaverse'ü gerçek hayat kadar vazgeçilmez olduğunun en önemli göstergesi, gerçek hayata benzer fintech çözümlerinin sunduğu finansal veri yönetimi ve finansal işleri yönetme biçimleri olacaktır. Tıpkı gerçek dünyadaki gibi ev, giysi, ürün, arazi ve avatar alıp satabileceğiniz sanal bir evren, devasa bir ekonomik ekosistemini doğuracaktır. Metaverse'ün sanal evrenindeki, devasa teknoloji içeriklerinin yatırımları oyunun özelliklerini ve amaçlarını tamamen değiştirdi. Bu yeni sanal evrende var olmak için fintech'lerle birlikte hareket etmek ve fintech gelişmelerinden yararlanmak, Meteverse'te önemli bir varlığa sahip olmanın en hızlı ve alternatif yolu olacaktır.


2 görüntüleme0 yorum
bottom of page